Mi fán(k) terem a cserkészet? Avagy együtt a cserkész korosztály

Csoportkép a résztvevőkről.

Reggel 8 órakor összegyűltünk, mi szervezők, hogy mindent előkészíthessünk a játékokhoz. Nagyon vártuk már a cserkészeket, akik 9 körül érkeztek meg. Rövid regisztráció után mindenki bevonult a Martineum nagytermébe. Nagy örömömre kilenc cserkészcsapat vett részt a programon nyolcvan fővel. Köszönöm mindenki részvételét, illetve köszönöm a vezetőknek, hogy elkísérték cserkészeiket, külön öröm, hogy vidékről is szép számmal jelentkeztek.

Kezdésként elhelyezkedtünk egy nagy körben, és ismerkedős játékok következtek: helycserélős, fagyifogó, ujj-tenyér, hogyha szeretsz. Csak pár példa a szuper programpontok közül. Néhány játék számomra is új volt, remélem, hogy mindenki hazaviszi a jó ötleteket a saját csapatába. A játékokat kisebb csoportokban folytattuk. A játékidő végén sajnáltam megszakítani a jókedvű cserkészek szórakozását, de eljött az ügyességi vetélkedő ideje.

A versenyt „Fél perc és nyersz” néven hirdettük meg, a tévés műsor, valamint egy korábbi CSEVETA mintájára. A cserkészek 20 állomáson mutathatták be tudásukat. Mindenhol fél percig kellett csinálni az adott feladatot, majd az állomásvezetők beírták a pontszámokat a menetlevelekre. Voltak labdás feladatok, például célba dobás, golyócsapda, és ormányos jeti, érteni kellett az apró tárgyakhoz is, mint a dobókocka, vagy a gyöngyfűzés, de a konyhában otthonosan mozgók is örülhettek a sütőkesztyűs vagy az evőpálcikás állomásnak. Bevontuk kedvenc gyerekkori játékainkat is, ilyen feladat volt a Jengatorony-építés, dominózás, és a kártyavár-építés.

Aki éppen várakozott az állomások között, az előtérben teázhatott, és elkészíthette a farsangi fánkját, pontosabban a kész süteményt feldíszíthette, tejszínhabbal, lekvárral, mogyorókrémmel, színes cukorkákkal, kandírozott gyümölccsel. Szép és finom alkotások születtek.

Mindeközben elkészült az 51-esek csapatotthonában az ebédünk, nevezetesen bolognai spagetti. A gyakorlott szakácsoknak köszönhetően nagyon ízletes lett, sokan még repetáztak is.

A pörgős programok után egy kis komolyság is következett, Gergely atya tartotta meg nekünk a vasárnapi szentmisét, amit gitáros énekekkel kísértünk.

Uzsonna után még éppen belefért egy óriás amőba játék a nap végére. Tíz állomás tíz témakörével szálltak szembe a gyerekek, végül minden akadályt sikerrel vettek. A „Fél perc és nyersz”-hez hasonlóan az amőba győztesei is átvehették jól megérdemelt nyereményüket, még egyszer gratulálunk hozzá!

Remélem, hogy mindenki nagyon jól érezte magát a cserkésznapon! Itt is még egyszer köszönöm a szervezők sok-sok munkáját!

Bodorkós-Kiss Eszter (350.)