VK Konferencia

2016. november 11-13. Válaszút (Erdély)

Az idei ősz sem telt eseménytelenül kerületünk életében. Ezúttal Válaszút felé vettük az irányt, hogy részt vehessünk a VK Konferencián, melyhez erdélyi cserkésztestvérink biztosították a helyszínt.

Pénteken korán reggel indult a különítmény két tagja (Stampf Ildikó, kerületi ügyvezető elnök, és Harkay Péter, kerületi vezetőtiszt) Szombathelyről, Budapesten pedig két szegedi cserkészvezető, illetve jómagam csatlakoztam hozzájuk.

 

A hosszú út cserkészvezetés-tapasztalatcserében gazdagon telt, és mint megtudtuk, az erdélyi utakon nem a vérmedvék felbukkanásától kell leginkább tartani, a vasúti átjárók sokkal alattomosabb jószágok. Váratlanul bukkannak fel, és autót, valamint  benne ülő cserkészeket megviselő szintkülönbséget tudnak produkálni.  Este kilenc körül meg is érkeztünk Válaszútra, mely Kolozsvártól húsz kilométerre található kis község. A kései vacsora és kártyapartik után nyugovóra tértünk, hisz’ másnapra szükségünk volt minden – de többek között szellemi – energiánkra.

Tidu előadásával indult a délelőtt, az úgynevezett KOLB-féle tanulási rendszerrel ismerkedhettünk. Megvitattuk továbbá, hogy mindezt miként alkalmazhatjuk a vezetőképzésben is. Ebéd után pihenésképp ellátogatunk a szomszédos Bonchidára, ahol is feltérképeztük a kastélyt, és a híres-neves hidat. Nem, nem találtunk alatta sem legényt, sem leányt, és a menyecskék sem szerveztek bakugrást, de legalább kipipálhattuk cserkész-bakancslistánkon e méltán híres falvacska meglátogatását.

Délután következett a hétvége legfontosabb momentuma. A résztvevők különböző témákat vethettek el, és ezeket kiscsoportos keretek között kielemezhették, tapasztalatot cserélhettek egymással. Egy-egy témára fél órát szántunk, a párhuzamosan futó beszélgetésekbe bárki szabadon becsatlakozhatott (Nyitott Terek Módszere). Kerületünk, és a nagy többség is az alábbiakra volt leginkább kíváncsi:

  • egységes vezetőképzés megvalósítása
  • kapcsolat a Külföldi Magyar Cserkészszövetségekkel
  • a segédőrsvezető-képzés szervezése, jelentősége

Szó volt még a vezetői példamutatásról, a mamelukok szerepének jelentőségéről a vezetőképző táborokban, a konferenciákon való részvétel fontosságáról, a Budapesten kívül kerületek képzéseinek átjárhatóságáról, a teljesség igénye nélkül.

A nap végén szakadó esőben felkerekedtünk, és rövid sétát tettünk Kolozsvár belvárosában, majd visszatérve szállásunk folytatódott a kötetlen beszélgetés.

A hajnal hózáporral köszöntött minket, aminek felettébb örült a társaság jó része. Délelőtt még átbeszélgettük a fontosabb, többséget foglalkoztató témákat, ötleteltünk, a következő VK Konferenciának mi legyen a vezérfonala. A helyi református templomban részt vettünk a vasárnapi istentiszteleten, majd a Királyhágón és Nagyváradon át hazafelé vettük az irányt. Sok ötlettel, módszertannal gazdagodva érkeztünk haza, reméljük, nemsokára ezt a gyakorlatban is meg tudjuk valósítani kerületünk életében.

Képek

Süle Beatrix